Is jouw kind vaak afgeleid en lijkt er geen einde te komen aan het energieniveau? Dan is het mogelijk dat jouw kind ADHD heeft. Ouders zijn zeer belangrijk bij ADHD bij kinderen herkennen, aangezien kinderen vaak duidelijke signalen laten zien die op ADHD wijzen. Er zijn verschillende symptomen die mogelijk zijn bij ADHD, daar vind je meer over op deze pagina.

Symptomen van ADHD bij kinderen

Het is natuurlijk niet direct zo dat elk druk of dromerig kind ADHD heeft. Herken je enkele symptomen? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Enkele symptomen zijn namelijk niet direct voldoende om een diagnose te stellen. Ga daarom zelf ook geen conclusies trekken, maar schakel een specialist in zoals een kinderpsycholoog. Deze kan onderzoek doen naar ADHD.

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij kinderen die ADHD hebben:

  • Onoplettendheid;
  • Concentratieproblemen;
  • Hoog energieniveau;
  • Impulsiviteit.

Symptomen van onoplettendheid en concentratieproblemen

Onder de symptomen van onoplettendheid en concentratieproblemen vallen weer verschillende andere symptomen. Hierbij kun je denken aan onvoldoende aandacht aan dingen geven, waardoor er fouten gemaakt gaan worden. Ook kunnen kinderen met ADHD moeite hebben om hun aandacht ergens bij te houden, kunnen ze niet goed luisteren en hebben ze moeite om taken af te maken. Verder is het mogelijk dat ze vaak spullen kwijt zijn, snel afgeleid zijn en snel zaken vergeten.

Symptomen van veel energie en impulsiviteit

Naast de bovengenoemde symptomen, vallen er ook nog extra symptomen onder het hoge energieniveau en impulsiviteit. Hierbij kun je denken aan niet kunnen blijven zitten en dus ook wiebelen en draaien op een stoel. Tevens rondrennen, geen rust nemen, veel praten en moeilijk op de beurt kunnen wachten.

Vermoedens bij ADHD

Vermoed je dat jouw kind ADHD heeft? Neem dan gerust contact op met een instelling als Invivo Kids. Hier kun je laten onderzoeken of jouw kind daadwerkelijk ADHD heeft en kan jouw kind de hulp krijgen die hij of zij nodig heeft. Een kinderpsycholoog heeft precies de kennis in huis die nodig is om jouw kind de hulp te geven die hij of zij nodig heeft. Kindertherapie kan jouw kind helpen om beter om te gaan met bepaalde problemen waar hij of zij tegen aan loopt.

Omgaan met ADHD

Uiteraard is het voor jou als ouder ook omschakelen als jouw kind ADHD blijkt te hebben. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je hier mee om moet gaan. Elk kind is namelijk anders, ook kinderen met de diagnose van ADHD. Invivo Kids biedt ook ouderbegeleiding, zodat jij als ouder kunt leren hoe je om moet gaan met de diagnose van jouw kind. Verder kun je ook vragen stellen en krijg je meer uitleg. Elke situatie vraagt om een andere aanpak, daarom is het belangrijk dat jij hier zelf ook begeleiding in krijgt.

ADHD bij kind kenmerken

Herken jij enkele of meerdere symptomen van ADHD bij jouw kind? Neem dan gerust contact op met jouw huisarts voor een doorverwijzing naar een kinderpsycholoog. Met een doorverwijzing hoef je de behandelingen bij een kinderpsycholoog niet te betalen, daar dit onder de basisverzekering van jouw kind valt. Wil je eerst meer informatie? Je kunt gerust contact opnemen met Invivo Kids.