Voor jou

Naar de psycholoog, ik ben toch niet gek?

Je hebt je aangemeld of je ouders hebben je aangemeld om naar de psycholoog te gaan. Betekent dat je dan gek bent? Nee, eigenlijk is het heel normaal. 45% van de mensen krijgt vroeg of laat in hun leven te maken met klachten waarbij een psycholoog je kan helpen. In de Jeugd GGZ spreken we van gedrags-, leer- en sociaal-emotionele problemen. Met andere woorden: Jij reageert anders op situaties dan je meeste leeftijdsgenoten. In de ogen van Invivo Kids is dat helemaal niet erg. Iedereen is nu eenmaal anders, niemand is hetzelfde. Dat anders zijn af en toe problemen met zich mee kan brengen, is natuurlijk niet leuk. Wij geven jou en in sommige gevallen ook je ouders handvatten om te leren omgaan met bepaalde situaties.

Wat heb ik er aan?

Bij Invivo Kids leer je om te gaan met situaties waarin je je ongemakkelijk voelt, situaties waarin je anderen laat schrikken door heftige reacties of andere situaties waarin ongemakkelijke situaties ontstaan voor jou of anderen. Hierdoor wordt je leven een stuk gemakkelijker omdat anderen jou beter begrijpen of omdat jij anderen beter aanvoelt of begrijpt. Invivo Kids streeft er naar dat iedereen zijn “eigen ik” kan zijn en onbezorgd in het leven kan staan. Dat zie je ook terug in onze naam,”In Vivo” is Latijn voor “In het leven.”

Mag ik niet zelf bepalen of ik naar jullie ga?

Als je 12 jaar of ouder bent en je wil niet naar de psycholoog, dan hoef je simpelweg niet mee te werken aan een onderzoek of een behandeling van Invivo Kids. Ben je jonger, ben je verplicht mee te werken aan een onderzoek of een behandeling. Mocht je nu niet willen, raden we je toch aan om – als je wilt zonder je ouders – een gesprek met ons aan te gaan. Tijdens een dergelijk gesprek geven we de ruimte om te vertellen waarom je niet wilt. Misschien komt dan ook naar voren dat een onderzoek of een behandeling niet nodig is.

Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je ook jezelf aanmelden voor een gesprek. Hiervoor heb je geen toestemming nodig van je ouders. Jij bepaalt zelf of je meewerkt aan een onderzoek of behandeling en mag je ook zelf bepalen of we informatie verstrekken aan je ouders.