Wat is kindertherapie?

Heeft uw kind hulp nodig van een kinderpsycholoog, en vraagt u zich af wat kindertherapie is? Kindertherapie bij Invivo Kids is een laagdrempelige en kortdurende therapie die uitkomst biedt voor kinderen in de leeftijdscategorie 4 -18 jaar. Deze vorm van therapie voor kinderen richt zich niet op het rechtstreeks verhelpen van het probleem, maar richt zich op het leren omgaan met problemen. In dit artikel gaan we verder in op wat kindertherapie nou precies is.

Kindertherapie

Maar wat is kindertherapie, en wanneer biedt kindertherapie uitkomst? Kindertherapie is een therapie die speciaal gerealiseerd is voor kinderen van 4 – 18 jaar die dealen met leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Wij willen hierbij niets liever dan dat kinderen en jongeren zichzelf waarderen, maar ook dat ouders hen waarderen en ze in hun sociale omgeving gewaardeerd worden. Kindertherapie valt onder de gespecialiseerde en basis GGZ en is niet gericht op de klacht of de methode, maar op het kind. Het kind staat bij kindertherapie te allen tijde centraal. Ieder kind is immers uniek en verdient een behandeling die specifiek gericht is op hem of haar.

Al spelenderwijs

Door met het kind te spelen, wordt het zelfvertrouwen van het kind gestimuleerd. Bovendien versterken we zijn of haar emotionele veerkracht op deze manier. Wat we doen? We helpen kinderen om hun eigen krachten weer te herkennen en deze daadwerkelijk te gebruiken wanneer het nodig is. Op deze manier kunnen kinderen beter omgaan met allerlei moeilijke, of ongemakkelijke situaties. Het doel is dan ook om op een speelse, creatieve manier de gewenste toestand te realiseren.

Het draait allemaal om de binnenwereld van het kind, maar ook op de relaties die het kind heeft met de buitenwereld. Hierbij kunt u denken aan de rest van het gezin, maar ook aan klasgenoten en leraren van de school. Op deze manier hopen we dat het kind opnieuw controle krijgt én keuzemogelijkheden ontwikkelt, zodat het kind op een gezonde manier verder kan leven.

Omgaan met situaties

We kunnen ons voorstellen, dat het desbetreffende kind zich afvraagt wat hij of zij er precies aan heeft. We leren hoe het kind kan omgaan met bepaalde situaties waarin hij of zij zich ongemakkelijk voelt. Hierbij kan men onder andere denken aan situaties waarin het kind anderen laat schrikken, maar ook aan situaties waarin er ongemakkelijke situaties ontstaan. Voor het kind zelf, of voor anderen. Het leven wordt immers een stuk gemakkelijker wanneer iedereen de eigen ik mag zijn. Je kan je weer vrij ontwikkelen, zodat jij je gelukkiger, blijer en fijner voelt. Dat is waar we het allemaal voor doen!

Acceptance and Commitment Therapy

De behandelmethoden die wij gebruiken zijn gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy. Zoals we vertelden is die behandeling gericht op het leren omgaan met het probleem, en niet op het bestrijden van het probleem. Hierbij werken we met een systematische aanpak. Zo kijken we niet naar een deelgebied van het leven van het kind, maar naar alles. Doordat we alle systemen betrekken, zijn we in staat om een beeld te schetsen van de huidige situatie waarin het kind leeft. Op deze manier kunnen eventuele problemen die spelen een stuk gemakkelijker worden blootgelegd.

Meer weten over kindertherapie? Neem contact op

Heeft u een vraag over de mogelijkheden van kindertherapie? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. Het is ook mogelijk om te bellen naar 020 – 76 700 69

. We vertellen graag meer over de mogelijkheden.

We zijn werkzaam in de omgeving van Zeist, Bunnik en Uithoorn.