Het klinkt misschien intimiderend, maar dat is het zeker niet: een opvoedingsondersteuning. Als ouder wilt u eenmaal het beste voor uw kind en daarom kan een opvoedingsondersteuning interessant zijn. Wat doet een opvoedingsondersteuning en wanneer komt het goed van pas? In dit blog legt Invivo Kids u uit waarom een opvoedingsondersteuning essentieel kan zijn voor u als opvoedingsverantwoordelijke. Lees snel verder.

Wat is opvoedingsondersteuning?

Onder opvoedingsondersteuning verstaan we het volgende: het bieden van ondersteuning aan ouders en opvoedingsverantwoordelijken bij de opvoeding om op deze manier een optimale ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Elke ouder ervaart momenten waar ze hun kind wel achter het behang kunnen plakken. Dit zet zich om in stress en frustratie en plots ziet u het opvoeden als een last. Dit hoeft niet zo te zijn wanneer u opvoedingsondersteuning overweegt.

Opvoedingsondersteuning: wat doet het?

Wat doet opvoedingsondersteuning precies? Het bieden van ondersteuning bij de opvoeding is natuurlijk een vrij breed concept dat van alles kan betekenen. De zaken die vallen onder opvoedingsondersteuning zijn:

  • het informeren en voorlichten over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen
  • het bieden van pedagogische hulp en advisering
  • het begrijpen van het gedrag van uw kind
  • het (vroegtijdig) signaleren van opvoedproblemen
  • het bieden van steun aan ouders en opvoedingsverantwoordelijken op informeel en sociaal gebied
  • het bevorderen van een stimulerende omgeving

kind therapie

Wanneer biedt opvoedingsondersteuning uitkomst?

Er zijn tal van redenen waarom opvoedingsondersteuning uitkomst kan bieden. Soms gaat de opvoeding eenmaal niet zo makkelijk. Wij hebben een aantal situaties opgesteld van wanneer ondersteuning goed van pas komt.

Alleenstaande ouder

In Nederland zijn er steeds meer eenoudergezinnen. Het kind wordt door een ouder opgevoed, wat flink wat druk uitoefent op u als ouder. Opvoeden, werken en het huishouden in stand houden vergt veel tijd en energie, wat voor problemen kan zorgen.

Samengesteld gezin

Samengestelde gezinnen bestaan bijvoorbeeld uit verschillende ouders en verschillende kinderen. Binnen een gezin of huishouden kan dat voor veel wrijving zorgen.

Echtscheiding

Een scheiding heeft op elk kind een flinke impact, hoe jong of oud ze ook zijn. Opvoedkundige hulp kan hier zeker een optie zijn.

Problemen op school

Opvoedingsondersteuning kan ook baat hebben bij kinderen met dyslexie of dyscalculie die moeite hebben met leren. Of uw kind is juist hoogbegaafd en uit zich op een manier die u niet helemaal begrijpt.

Ontwikkelingsstoornis

Ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, Asperger of autisme kunnen invloed hebben op de opvoeding van uw kind. Thuis, op school, maar zelfs in de speeltuin om de hoek kan dit voor een nodige strijd zorgen.

Uw kind gaat door een fase heen

Natuurlijk hoeven de bovengenoemde situaties niet de redenen te zijn waarom u steun wilt ontvangen. Kinderen gaan tijdens het opgroeien door fases heen, waar u leuke maar ook moeilijke kanten van uw kind ervaart.

EMDR bij kinderen

Vragen over de opvoeding

Waar kunt u terecht wanneer u vragen hebt over de opvoeding? Er zijn verschillende organisaties voor opvoedingsondersteuning zoals het Opvoedbureau, Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel. Maar ook een pedagoog, maatschappelijk werker, lokaal centrum voor jeugdhulp en onze eigen kinderpsychologen weten raad. Kan u wel wat ondersteuning en advies gebruiken tijdens de opvoeding van uw kind? Dan weet Invivo Kids raad.

Invivo Kids: alles onder één dak

Bij Invivo Kids hanteren we een alles-onder-één-dak-principe. Zo houden we ons binnen ons diagnostiek- en behandelcentrum ook bezig met kindertherapie. Een kinderpsycholoog richt zich op het leren omgaan met problemen en dat kinderen zichzelf mogen en moeten waarderen. Dit is iets wat ze altijd bij zal blijven en hoe vroeger ze dit weten, hoe beter dat voor de ontwikkeling van het kind is.

Opvoedingsondersteuning nodig?

Het opvoeden van een kind gaat niet altijd even makkelijk en vanzelf. Soms is het daarom fijn dat u extra ondersteuning krijgt tijdens het grootbrengen van uw kind. Neem contact op met Invivo Kids om erachter te komen wat onze opvoedingsondersteuners voor u en uw kind kunnen betekenen. Ook wanneer u kindertherapie wilt inzetten, staan wij voor u klaar.