Trauma herkennen bij een kind
Wanneer een kind iets heeft meegemaakt in zijn of haar leven, kan het kind daar last van houden. Ook wanneer deze gebeurtenis meerdere jaren geleden heeft afgespeeld, kan er sprake zijn van een traumatische ervaring waar het kind tijdens het dagelijks leven last van ervaart. Hierbij kan men denken aan een ruzie tussen ouders, een scheiding, gepest, worden, een ongeluk meemaken of ziekte. Doorgaans heeft het kind direct na de gebeurtenissen nare gevoelens, maar het kan ook zo zijn dat die gevoelens later pas opgemerkt worden. Maar hoe verloopt het herkennen van een trauma bij kinderen? Daar gaan we dieper op in.
Lastig te herkennen
Omdat het lastig kan zijn om een trauma bij een kind te herkennen, wordt vaak de verkeerde diagnose gesteld. En dat is zo zonde. Het stellen van de diagnose kan lastig zijn, omdat de symptomen van een trauma per kind en leeftijdsfase verschillen. En omdat veel kinderen niet praten over voor hen traumatische gebeurtenissen, wordt het vaak niet opgemerkt. Doorgaans laten de meeste kinderen symptomen van trauma zien in hun gedrag. In de meeste gevallen komt dit gedrag voort uit het stress-systeem van het lichaam, de reacties en symptomen verschillen per leeftijdsfase. Echter is het mogelijk dat een 6-jarig kind hetzelfde gedrag vertoont als een kind van 3. Bovendien bestaan er verschillende vormen van trauma bij een kind.
Herkennen van een trauma
Men kan een trauma bij een kind op verschillende manieren herkennen. Zo kan het kind last hebben van situaties die hij of zij opnieuw herbeleeft, heeft het kind last van nachtmerries of kan het moeilijk in slaap komen. Maar het kan ook zijn dat het kind bepaalde plekken hardnekkig vermijdt, omdat de plek hem of haar aan een bepaalde gebeurtenis herinnert. Of kost het het kind veel moeite om de aandacht er bij te houden tijdens de les, of is het kind snel boos, agressief, schrikachtig of juist verdrietig? Dit zijn stuk voor stuk kenmerken waaraan men een kind met een trauma kan herkennen.
Maak kennis met Invivo Kids
Invivo Kids is een diagnostiek- en behandelcentrum voor kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie 4 tot 18 jaar. Ons centrum is speciaal opgezet voor kinderen die gedrags- en sociaal-emotionele problemen hebben. Het team bestaat uit een kind- en jeugd team, maar ook uit GZ psychologen en orthopedagogen. Op de locatie in Amstelveen is tevens een kinder- en jeugdpsychiater werkzaam. De behandelingen die wij aanbieden zorgen er niet voor dat het trauma bij het desbetreffende kind verdwijnt, maar richten zich op het omgaan met het probleem. Uiteraard bieden we ook diagnostiek aan voor onder andere ADHD, autisme en trauma.
Acceptance and Commitment Therapy
Wij werken met Acceptance and Commitment Therapy. We leren het kind omgaan met situaties waarin hij of zij zich ongemakkelijk voelt. Op deze manier wordt het leven van het kind een stuk gemakkelijker. Anderen kunnen zich immers veel beter inleven in wat hij of zij voelt. We zorgen er graag voor dat ieder kind zijn compleet ‘eigen ik’ kan zijn en onbezorgd door het leven kan gaan. Invivo Kids i niet voor niets de naam van het centrum, die in het Latijn ‘in het leven’ betekent.
Meer weten over het herkennen van een trauma bij kinderen?
Heeft u een vraag over de behandelingen die wij aanbieden, of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact op om u van meer informatie te voorzien. U kunt ook contact opnemen door te bellen naar 020 – 76 700 69. We helpen u graag verder.
We bieden ondersteuning aan in de omgeving van Soest enZeist.