Depressie bij kinderen

Depressie komt ook voor bij kinderen, maar het herkennen van een depressie kan in sommige situaties lastig zijn. Dat komt doordat de signalen niet altijd even duidelijk zijn, doordat het gevecht zich meestal voornamelijk in het hoofd van het kind afspeelt. Echter kan het ook zo zijn dat ander gedrag meer op de voorgrond staat, waardoor men de depressie bij het kind over het hoofd ziet. Maar waar kan men depressie bij kinderen aan herkennen? En wat zijn de oorzaken van een depressie?

Wat is een depressie?

Elk kind is weleens somber, heeft een bepaalde periode weinig energie of is prikkelbaarder dan normaal. Wanneer deze gevoelens voor een langere periode aanhouden, bijvoorbeeld voor een aantal weken of zelfs langer, kan er sprake zijn van een depressie. In de meeste gevallen gaat een depressie wel weer over, maar de kans bestaat dat hij weer terug komt. Om die reden is het van belang om een depressie te herkennen. Wat het lastig maakt, is dat ieder kind anders is en het anders ervaart, waardoor het lastig kan zijn om een depressie bij het kind te herkennen.

Oorzaken depressie bij kind

Depressie bij een kind kan meerdere oorzaken hebben, er is vaak geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het is immers een samenspel van factoren. Een depressie kan worden veroorzaakt door erfelijkheid, maar ook door het hebben van een handicap, doordat het kind gepest wordt, of door problemen tussen ouder en kind. Echter kan het meemaken van een heftige gebeurtenis zolal seen scheiding, ongeluk of seksueel geweld ook een oorzaak zijn van depressie.

Kenmerken van depressie bij kinderen

Omdat ieder kind het anders ervaart en gemoedswisselingen op bepaalde leeftijd heel normaal kunnen zijn, kan het herkennen van een depressie bij sommige kinderen lastig zijn. Echter zijn er wel een aantal symptomen die te koppelen zijn aan een depressie. We lichten een aantal van de meest voorkomende symptomen uit:

Minderwaardigheidsgevoel

Is er sprake van een minderwaardigheidsgevoel? Ook dit kan een symptoom zijn van depressie bij kinderen. Er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel wanneer het kind niet in zichzelf gelooft en zich waardeloos voelt. Ook heeft het kind in vele gevallen het gevoel dat niemand van hem of haar houdt, maar het kan ook zo zijn dat hij of zij denkt dat het kind de schuldige is van de problemen die er in de directe omgeving zijn.

Somberheid

Is het kind vaak sip of zonder en heeft het geen zin om iets leuks te doen, of met andere kinderen te spelen? Of ligt het kind het liefst de hele dag te hangen op de bank, of ligt het de hele dag in bed?
Ook dit kan een teken zijn van depressie.

Slechte concentratie

Merkt u of de leraar dat er sprake is van concentratieproblemen? Maar ook wanneer u zelf het idee heeft dat er sprake is van een depressie, is het raadzaam om met de leraar of lerares in gesprek te gaan. Het is op deze manier mogelijk om gezamenlijk een oogje in het zeil te houden en een eventuele depressie of andere problemen te kunnen herkennen.

Verandering in gewicht

Is uw kind in korte tijd flink afgevallen, of juist aangekomen? Het kan ook zo zijn dat de eetlust geheel verdwijnt, maar er kan ook juist sprake zijn van vreetvouwen, waardoor het kind te veel of ongezond eet. Of merkt u de laatste tijd dat uw kind last heeft van maagproblemen? Ook in dat geval is het verstandig om een oogje in het zeil te houden.

Meer weten over depressie bij kinderen?

Heeft u een vraag over depressie bij kinderen, of heeft uw kind andere klachten en heeft u hulp van Invivo Kids nodig bij het stellen van een diagnose? Neem gerust contact op voor meer informatie over de behandelingen die wij aanbieden door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie.

We bieden ondersteuning aan in de omgeving van Amersfoort, Zeist en Bilthoven.