Angst bij kinderen

Is er sprake van angst bij kinderen, zoals schoolangst? Angst is in het algemeen nuttig en beschermt mens en dier. Angst beschermt de mens wanneer er gevaar dreigt en reageert om gevaar af te wenden. Echter kan dit natuurlijke mechanisme ook een probleem vormen wanneer de mate van angst niet meer in verhouding is, of wanneer de angst nog bestaat wanneer het gevaar geweken is. Kinderen bij wie hier sprake van is kunnen een angststoornis ontwikkelen.

Angst bij kinderen: extreme angsten en angststoornissen

Wanneer er sprake is van overmatige of extreme angst bij kinderen, kan het kind een angststoornis ontwikkelen. Als er sprake is van een angststoornis, wordt de manier van denken op negatieve manier beïnvloed door de angst. Het kind kan een negatief zelfbeeld ontwikkelen en piekeren, wat ook neerslag heeft op het gedrag van het kind. Zo kan een kind teruggetrokken of vermijdend gedrag vertonen, en een onzeker gevoel hebben. Omdat het gedrag van een kind met angst vaak anders is dan men verwacht, wordt een angststoornis bij kinderen vaak niet herkend. Is er sprake van angst? In dat geval kan het voeren van gesprekken met een kinderpsycholoog uitkomst bieden.

Hulp bij angst

In het geval van angst bij kinderen is het van groot belang om professionele hulp in te schakelen van een kinderpsycholoog. Vergeet echter niet, dat anders zijn niet raar is. Kinderen met angst reageren anders op bepaalde situaties, dan andere kinderen van hun leeftijd. Dat is niet erg, maar anders zijn kan echter wel problemen opleveren. Om ervoor te zorgen dat kinderen met angst met zulke situaties om kunnen gaan, voorzien wij kinderen en jongeren (en soms ook de ouders) handvatten om er mee om te gaan. In dit geval biedt kindertherapie uitkomst.

Hulp van een kinderpsycholoog

Dankzij de gesprekken met een kinderpsycholoog, leren kinderen met angst om te gaan met situaties waarin ze zich niet compleet comfortabel voelen. Hierbij kunt u onder andere denken aan situaties waarin uw kind heftig reageert, of soortgelijke ongemakkelijke situaties voor het kind en anderen. Door hulp te zoeken bij angst bij kinderen, wordt het leven van het kind een stuk gemakkelijker. Anderen begrijpen hem of haar immers een stuk beter. De kans bestaat ook dat uw kind zijn of haar omgeving beter aanvoelt, of begrijpt.

Tips voor het omgaan met angstige kinderen

We voorzien u graag een aantal tips voor het omgaan met angstige kinderen.

  1. Neem uw kind mee naar spannende situaties, zodat hij of zij er aan kan wennen
  2. Vertel vooraf dat er wat spannends gaat gebeuren en praat er over
  3. Benader die toekomstige situatie als iets positiefs. U kunt het zien als een kans voor uw kind om iets nieuws te leren, of om te ervaren hoe dapper hij of zij daadwerkelijk is
  4. Schets een eerlijk beeld van de ongemakkelijke of spannende situatie. Ga hierbij in gesprek over de spannende dingen die kunnen gebeuren, en geef er een positieve draai aan

Meer weten over angst bij kinderen?

Heeft u een vraag over kindertherapie, een behandeling die uitkomst biedt wanneer er sprake is van angst bij kinderen? Neem gerust contact op voor meer informatie over bijvoorbeeld ACT door uw vraag en contactgegevens achter te laten in onderstaand contactformulier. We helpen u graag zo goed mogelijk verder.

We zijn werkzaam in de omgevingen van Zeist, Amersfoort en Soest.