ACT bij kinderen

ACT bij kinderen biedt een oplossing voor kinderen die moeite hebben met tegenslagen en de gevoelens die deze tegenslagen oproepen. Acceptance and Commitment Therapy is namelijk een relatief jonge vorm van gedragstherapie die zowel kinderen als volwassenen helpt psychologisch flexibeler en veerkrachtiger te worden.

Psychologische flexibiliteit: er wordt steeds meer van kinderen gevraagd

De huidige maatschappij vraagt steeds meer van onze kinderen en jongeren. Hierdoor ervaren zij meer stress, waardoor depressie, burn-outs en andere problemen op de loer liggen. Ook moeten kinderen tegenwoordig steeds meer prikkels verwerken. Kortom, de huidige maatschappij vraagt een bepaalde psychologische flexibiliteit van onze kinderen die de meesten simpelweg nog niet hebben, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dat waar ACT bij kinderen uitkomst biedt.

ACT bij kinderen

Waarom ACT?

Nog niet iedereen is bekend met ACT. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, in het Nederlands ook wel Acceptatie en Toewijding therapie genoemd, en is een behandelvorm die uitkomst biedt aan kinderen en volwassenen die als gevolg van fysieke of mentale klachten last hebben van vervelende emoties. De behandeling draait niet om het verhelpen van de klachten en gevoelens, maar om het leren accepteren van alle momenten in het leven, óók negatieve ervaringen.

Een voorbeeldACT bij kinderen

Een 8-jarig meisje is door langdurige ziekte een tijd lang niet naar school geweest. Maar, wanneer zij weer in staat is naar school te gaan wil zij dit helemaal niet. Integendeel, ze trekt alles uit de kast om niet naar school te hoeven, slaapt nauwelijks en komt, als ze naar school gaat, regelmatig in tranen terug. Wat blijkt? Door de vervelende gebeurtenis, namelijk haar lange afwezigheid, voelt zij of hij zich de vreemde eend in de bijt, waardoor hij/zij met nare gevoelens naar school gaat. Dit beïnvloedt vervolgens ook de rest van haar leven: slapen gaat nauwelijks en elke ochtend is een strijd.

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Elk kind reageert anders op vervelende gedachten en gevoelens. Zo kan het ene kind erg opstandig en boos worden, terwijl de ander zich juist terugtrekt.

ACT uitgelegd

ACT draait om ‘acceptatie’ en ‘toewijding’. Om psychologisch flexibeler te worden dien je én negatieve ervaringen te accepteren én te leren hoe je beste naar je eigen normen en waarden kunt handelen, ook als het tegenzit. Beide komt in de behandeling uitgebreid aan bod.

Het behandeltraject is een zogenaamd ervaringsgericht behandeltraject waar het kind en de behandelaar bezig gaan. Bijvoorbeeld met mindfulness oefeningen en anekdotes. Gedurende de behandeling staan zes vaardigheden centraal:

  • Acceptatie: uitnodigen van en ruimte maken voor nare gedachten, negatieve emoties en alles wat daarbij komt kijken
  • Defusie: afstand nemen van bovengenoemde gedachten en emoties
  • Het zelf: creëren van een flexibele houding naar zichzelf en zelfbeeld
  • Hier en nu: in contact komen met hier en nu
  • Waarden: ontdekken waar het kind waarde aan hecht en wat zij/hij belangrijk vindt in het leven
  • Toegewijd handelen: leren handelen naar wat zij/hij belangrijk vindt

Jong geleerd, oud gedaan

Met Acceptance and Commitment Therapy leren we kinderen en jongeren waardevolle vaardigheden waar zij heel hun leven op kunnen terugvallen. Negatieve ervaringen en gevoelens horen immers nu eenmaal bij het leven en zijn niet uit de weg te gaan. Hier goed mee leren omgaan, ofwel psychologische flexibiliteit en veerkracht tonen, is daarom een essentiële vaardigheid waar je nog heel je leven de vruchten van plukt. Dit geeft kinderen bovendien de kracht, het vertrouwen en de vrijheid om te experimenteren met hun gedrag en te ontdekken wat ze leuk vinden.

Meer weten over ACT bij kinderen?

Wil je weten wat wij voor jou en je kind kunnen betekenen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bieden kindertherapie en ACT aan in zowel Amstelveen als Zeist. Contact opnemen kan door te bellen naar 020 – 76 700 69 of via ons contactformulier.